10'Ların Doğuşu ve Görevi

"Trequartista nedir ya? adamlar bloğa felan da bu ismi koymuş" derseniz size trequartista'yı açıklayalım.

Trequartista terimi İtalyanca'ya dayanmaktadır.bir Trequartista, bir forvet ya da oyun kurucu değildir, ikisinin birleşimi gibidir. ofansif orta saha da serbest bir 10 numara gibi düşünebiliriz. Trequartista'ların savunma zorunluluğu yoktur. Trequartista'lar genellikle 4-3-1-2'de 1'li ofansif orta saha olarak kullanılır,o bölge ondan sorumludur. O, o bölgede serbest olarak hücumu yönlendirir.
Trequartista dedik ya sadece forvet veya sadece oyun kurucu değildir. Trequartista'nın asıl görevide; gol atmak,gol pozisyonu yaratmak ve gol pası atmaktır. Trequartista'lar forvetlere alan açar,savunma hattı arasında boşluk arar. Genel olarak Trequartista'ların görevi bu şekildedir. Serbest 10 Numaralar italyanca'da böyle adlandırılmıştır. Trequartista'nın ne görevi olduğunu anlattığımıza göre nasıl doğduklarına bakabiliriz.


Trequartista'lar Nasıl Doğdu?

Trequartista'ların çıkış noktası Arjantin'dir.1980'lerde Arjantin 4-3-1-2 oynarken Ofanasif Orta Saha bölgesindeki oyuncuya "Enganche" adını vermiştir. burdaki amaç;sert savunma takımlarına,teknik ve serbest bir 10 Numarayla onları devre dışı bırakmak. Brezilyalılar,1982'de Tele Santana ile dünya kupasını kazandıklarında kadrolarında 2 tane enganche'ye yer verdiler. bunlar; Zico ve Socrates.
Zico ve Socrates'ten sonra gelişmeye devam eden futbol 90'larda italya'da Trequartista'ları doğurdu.
yani Trequartista'ların doğuşu da 1980'de Arjantin'e dayanır. Arjantinliler onlara "enganche" derken,İtalyanlar "Trequartista"diyor. herkesin bildiği ise Trequartista ama.



Mancini ve Trequartista

Roberto Mancini'nin Trequartisa'lar üzerine bir tezi var. kendisi bu konuda yeterince uzman.
Mancini'nin kendi sitesinde oynadığı zaman ki Trequartista deneyimini anlatan yazıyı çevirdim.

İngilizce hali için:https://www.robertomancini.com/en/calciatore-2/il-numero-10.html?showall=1&limitstart=

Kişisel Deneyim

Kariyerim,kendimi orta saha oyuncuları ve forvetlerin arasına sokmanın doğal olduğu amatör bir gençlik ekibinde başladı.13 yaşındayken Bologna'ya gittim ve genç takımların hepsi için Trequartista rolünde oynadım,harika bir rol çünkü her zaman oyunun kalbinde kalmama,oyuna başlamama,takım arkadaşlarıma hizmet etmeme ya da bulmama izin verdi.En güzel şey takım için çok önemliydi. bir kaç kelime ile fark yaratan oyuncu.



16 yaşında Serie A'da çıkış yaptım. Ne yazık ki, Bologna harika bir takım değildi ve bu yüzden Antrenör Burgnich beni büyük pişmanlığımla birlikte saf forvet olarak almaya karar verdi. Sıralamalar,dengeler ve benim de gol attığım gerçeğim vardı. o sezon 9 gol attım ama Bologna küme düştü ve Sampdoria beni transfer etti. Ertesi yıl için tek bir dileğim var Trequartista rolünde oynamak.




Ve sezon başladı koça beklentilerimin ne olduğunu anlattığımda hayallerim yıkıldı. Başlamadan rüyam bitmişti. Bugün artık bir futbolcu olmadığım için, Forvet oynadığımdan dolayı çok mutluyum ancak Trequartista rolünde oynasaydım daha faydalı olurdum. bunu söylüyorum, çünkü bu özelliklere sahip bir oyuncu belirli bir takım bulabildiği için şanslı olmalı...

Mancini kariyerinde her ne kadar Trequartista olarak oynamak istedi,yeri geldiğinde oynadı. Ancak o teknik direktör olduğunda Trequartista rolüne o kadar çok emek verdi ki üzerine tez yazdı. bir trequartista yazısında Mancini'ye yer vermemek olmaz.

Antrenörlerin Trequartista taktikleri

Şemalar Mancini'nin sitesinden alınmıştır.

Rui Costa,nın Fiorentinadaki rolü için oynanan oyun. daha benzerleri de var altta.



ve Baggio, Baggio bu rol içindeki belki de en meşhur oyunculardan biri. o kısa kariyerli italyan oynadığı her takımda harikalar yarattı. Trequartista rolü onun için en doğru yoldu belki de.

En İyisi Yine 10'Lar

Zico,Platini ve Maradona,futbolun son 20-25 yılda bu rol için çıkardığı en iyi oyuncular onlar.



Yorumlar