Yugoslavya 1990 Basketbol Takımı

Yugoslavya 1990 Basketbol takımı. Dražen Petrović, Vlade Divac, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Zoran Savić, Velimir Perasović, Jure Zdovc, Zoran Čutura, Željko Obradović, Arijan Komazec, Radisav Ćurčić, Zoran Jovanović (Antrenör: Dušan Ivković) li kadrosuyla...


1990 Fiba basketbol şampiyonasında Altın Madalya kazanan takım. Halen FİBA Dünya kupasını en çok kazanan takımdır. Yugoslavya tarihinde hep basketbola önem vermiştir. ama 1990 şüphesiz en iyi takımlardan biriydi Yugoslavya tarihi'nin. en önemli 2 ismi ise;Zeljko Obradoviç ve Drazen Petroviç'di. Özellikle Petroviç Avrupa basketbolu'nun kapısını NBA'e açan kişidir ya da çoğu kişinin tabiriyile Drazen Petroviç Basketbolun Mozart'ı idi. Bu güzel takım 1990'da grubunbundan 2. çıksa'da finalde Sovyet birliğini 92-75 yenerek Altın Madalya'nın sahibi oluyordu. Toni Kukoc Turnuva'nın en iyisi seçiliyordu.
Turnuva'nın en iyi 5'ine ise Yugoslavya'dan 2 oyuncu giriyordu bunlar; Vlade Divac ve Toni Kukoc oluyordu. Yugoslavya'nın en çok sayı atan ismi ise 21.5 sayı ortalaması ile Drazen Petroviç oluyordu.

Toni Kukoc


Petroviç hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz Bloğumdaki yazıya beklerim:


90'lar Yugoslavya'sı her haliyle Dünya'ya damga vurmuştu; Basketbol,Futbol ve dağılışı bunlar tarihe geçicek olaylardı. Öyle de oldu. Bu güzel balkan ülkesi eski basketbol başarılarından hayli uzakta. Belki dağılmasından belki yeni oyuncular yetiştirememesinden.Sovyetlerin ve Yugoslavya'nın spor'da bu kadar başarılı olmasının nedeni 1 ülke değil bir kaç ülkeden oluşmadından ve spora aşırı önem vermesinde öyleki; Yugoslavya dağılırken ve etnik gruplar birbiriyle savaşırken bile balkanlarda her köşede spor halen vardı. Bunun En güzel hikayesi ise Edin Dzeko'nun hikayesi,bakmanızı tavsiye ederim,özellikle balkanlara merağınız varsa. bakın 1990 Yugoslavya Basketbol takımını hangi etnik birbiriyle tartışıyor Petroviç Hırvat'ken obradıviç sırp ama tartışma yok. Onlar birleştirici gücü Josip Broz Tito idi o ölünce Hem Yugolsavya dağıldı hem balkanlar çöktü. ve bir daha asla eski ihtişamlı günlerine dönemediler.
Josip Broz Tito

Yorumlar