Galatasaray'ın Yeni Transferleri Ne Kadar Başarılı olur, Ne Kadar Fayda Sağlar?

Bu yazımızda Galatasaray’ın yaz döneminde yaptığı transferleri, transfer politikasını ve bu oyuncuların takıma ne kadar faydalı olabileceğini yazıcam.

Bu kadroya bir yapılanma şart. Bu takımla Şampiyonlar Ligi’nde hedeflerini gerçekleştiremessin. Galatasaray, bu sezon başında ve Şampiyonlar Ligi’nde kadro sıkıntısı yaşadı. İlk başta mükemmel oyunla gelen Lokomotif galibiyeti, sonradan dağılan ve birbirinden kopuk bir şekilde oynayan takım görüntüsü. Galatasaray o yüzden bu sene 7 yeni transfer yaptı. Bu transferler mevcut kadroya ne kadar yarar, ne kadar verim verir sorusunu yazıda arayacağız.


Yaz Transferinde Gelenler

#1 Valentine Ozornwafor


Galatasaray Scoutları sezon başından beri Nijerya liginde oynayan Ozornwafor’u izliyordu. Galatasaray’ın Scout ağı Türkiye’de ki diğer takımlara göre oldukça gelişmiş seviyede. Öncelikle size Galatasaray’ın Scout işlemini anlatayım; Scoutlar ülkelere gönderilir, bütün sezon boyunca futbolcu izlenir, izlenen oyuncular büyük bir veri tabanında toplanır. Fatih Terim’de buradan beğendiği ve kulübün mali durumunun yetebileceği oyuncuları takıma katar. Ozornwafor’un transferide bu şekilde oldu. Galatasaray Baş Scout’u Emre Utkucan, bu transferde ve oyuncunun keşfedilmesinde büyük pay sahibi. Utkucan ve Fatih hoca 20’lik stoperi gerçekten takımda görmek istiyordu. Everton’un Onyekuru projesi gibi bu transferde bir proje olabilir. Fatih hoca Ozornwafor’u bir sene yedek kulübesinde bekletip oyuna sokacaktır. g 1 sene kiralansa bile istedikleri potansiyele gelecektir.
“Ozornwafor, Galatasaray’ın bir nevi Onyekuru’su olacaktır.”

#2 Adem Büyük


Yerli Rotasyonu için en iyi transferlerden biri belki de Adem Büyük ‘dü… Seneye gelecek olan yabancı sınırlaması için ideal bir transfer olduğunu düşünüyorum. Şu an da Galatasaray’ın asıl mevkii sol kanat olan iki oyuncusu var. Onyekuru’nun kiralanması kesin değil. Mevut kadro da sol kanat olan isimler ise; Ryan Babel ve Adem Büyük.
Ryan Babel, büyük ihtimalle ligde oynayacaktır. Oynayamaması durumunda hem yerli hem de onun mevki sinde olan isim Adem Büyük oraya monte edilecektir. Adem Büyük, mevcut yabancı kuralı bünyesinde takıma iyi bir takviye oldu.
Hepsinin yanı sıra bu transfer Malatyaspor’dan bonservis bedeli ödenmeden oldu.
Adem Büyük ’ün Geçen sezonki performansı; 31 maçta 6 gol,3 asist olarak gözüküyor.

Adem, kesinlikle takıma katkı sağlayacaktır. Mevcut Galatasaray kadrosunu düşünürsek Adem, Galatasaray’ın hücum yönündeki kadro derinliğini arttırdı.
Adem Büyük, Galatasaray için güzel bir transfer oldu diyebiliriz…

#3 Şener Özbayraklı


Açıkçası benim kişisel görüşüm Şener Özbayraklı’nın iyi bir transfer olmadığı yönünde. Çoğu Galatasaraylının fikirleri de bu yöndedir diye tahmin ediyorum. Şener Özbayraklı, tamamen yabancı sınırlaması için alınmış bir transfer. Mevcut kadroda ana mevkii sağ bek olan iki isim var şu an ve bu sayı birdi, Şener’in gelmesiyle iki oldu. Fakat mevcut ligimizde veyahut da başka liglerde mevkii sağ bek olan potansiyelli veya tecrübeli bir isim bulunamaz mıydı? Bence çok rahat da buluna bilinirdi.
Şener’in takıma bir şeyler katacağını düşünmüyorum. Şener yerine daha iyi fazlasıyla isim bulunurdu. Bu transferin bir artısı var o da bonservis bedeli ödenmemiş olması ancak Galatasaray, bu yaz transfer döneminde Ozornwafor dışında kimseye zaten bonservis ödemedi. Ozornwafor’a da 300 bin Euro gibi düşük bir ücret ödedi. Üst ’de Galatasaray’ın Scout ağından bahsetmiştik. Ne kadar iyi demiştik. Keşke Galatasaray bu ağı bir Türk sağ bek bulmak için kullansa…

#4 Ryan Babel


Beşiktaş’ta kötü bir ilk yarı oynadıktan sonra devre arasında Fulham’a transfer olan Hollandalı yıldız, bir devre kaldığı Fulham’da harika işler çıkarttı.
Babel, sol kanat için ideal üzere bir transfer gibi gözüküyor. Çünkü sezonun ikinci yarısında harika işler çıkarttı ve çoğu premier lig kulübünün radarına girdi.
Galatasaray’ın, Babel’i kimse almadan ve bonservis ücreti ödemeden alması iyi oldu. Babel, Fulham’la çıktığı 16 maçta 5 gol ve 4 asistlik bir performans gösterdi bu performans onu milli takıma kadar da yükseltti.
Babel için tek tartışılabilecek şey aldığı maaştır herhâlde. 32 yaşındaki oyuncu yıllık 2 milyon Euro maaş alacak. Bu maaş sanki biraz yüksek gibi ama mevcut oyuncu maaşlarını ve bonservis bedellerini işin içine katarsak bu meblağ pek de yüksek sayılmaz. Babel, hızlı ve çevik bir oyuncu. Bu takıma Onyekuru’dan daha çok şey katacağını düşünüyorum. Babel, aldığı topu iyi değerlendiren ve kanattan içeri driplingle girmeyi başarabilen iyi bir futbolcu. Onyekuru’da bu özellik o kadar iyi değil. Babel, Galatasaray’ın işine yarayacaktır. Mevcut sınırlamayı da düşünürsek Sol kanatta genellikle oynayacaktır. Adem Büyük, büyük ihtimalle sakatlanma ya da kupa maçlarında oynar. Galatasaray, yabancı oynatma hakkını Babel’den yana kullanır.
Çok işe yarayan ve hücumda etkili bir transfer olacağını düşünüyorum ama şu ana dek yapılan transferler Avrupa için yeterli gözükmüyor… Bir tek Babel bu seviye için yarışabilir. Eğer ki Babel, geçen sezon ki futbolunu oynarsa Galatasaray’ın yıldızları arasına çok rahat girer. Benim kişisel görüşüm iyi bir transfer olduğu yönünde.

 #5 Jimmy Durmaz


“Ne iyi, ne kötü bir transfer Jimmy Durmaz. Kadrodaki hücumcu derinliğini arttırmak ve rotasyon için yapılmış bir transfer.” Jimmy Durmaz’ı bu sözlerle özetlerdim kısacası. O da bonservissiz geldi. 30 yaşındaki kanat için pek hızlı diyemeyiz ama Feghouli’nin yorgun ve ya formsuz olduğu durumlarda çok net kullanılabilecek bir oyuncu. Hatta Ofansif Orta Sahaya Feghouli geçerse Jimmy Durmaz o boşluğu çok iyi doldurabilir.
Türkiye’de de oynadı hem, ligi bilen ve ekstradan on numara pozisyonunda da oynayabilen bir oyuncu. Dediğim gibi hızı biraz kötü olsa da Feghouli’yi sağ kanada çekip Durmaz’ı, on numarada oynatabilir. Çünkü Jimmy Durmaz yaratıcı bir oyuncu. Bu sene on numara pozisyonunda, 10 maça çıktı ve bu maçlarda hiç fena bir futbol sergilemedi. Belhanda’nın istediğim zaman oynarım tripleri çekileceğine Jimmy Durmaz, o mevkide çok iyi durabilir. Yeterince pas dağıtabilir, kanatlara pas akışı sağlayabilir, kritik paslar atabilir.
Jimmy Durmaz transferi Galatasaray’ın işine yarayacaktır ama şöyle bir şey de var Jimmy yabancı. Keşke bir Türk bulunsaydı…
                                 
#6 Jean Michael Seri


Şu ana kadar Türkiye’de en iyi yapılmış transfer benim için Obi Mikel’di fakat Galatasaray’a yeni gelen Seri, belki de Obi Mikel’den kat kat daha iyi bir transfer oldu.
Daha 27 yaşında, hem tecrübeli hem de daha genç sayılabilecek bir yaş. Fiziki mücadelelerde biraz etkisiz kalabilir fakat ona tam 8 numara mevki fazlasıyla uyar.
Ndiaye’nin yaptığı her işi rahatlıkla yapar. Belhanda ile fazlasıyla uyumlu, Nice’te de beraber forma giydiler Belhanda ile. Şu an takımda tutucu oyuncu eksik. Fernando bu yeri çok güzel doldurabiliyordu fakat o da gitti. Şu an mevcut kadro da Fernando’nun yapabileceği işi yapacak oyuncu yok.
Eğer Fernando tipi bir oyuncu gelirse Seri, 8 numara da fazlasıyla rahat olur. Seri’nin dripling kabiliyeti, topla mesafe kat etmeleri, pasları ve oyunu yönlendirişi Ndiaye’den daha iyi. Seri, çok başarılı bir transfer ama 1 orta saha da lazım.
“Seri, iş yapar mı?” derseniz fazlasıyla yapar geçen sezon Premier Ligde çok iyi top oynadı. Şampiyonlar ligi kadrosuna rahatlıkla yazılabilecek bir isim, çok iyi transfer oldu…

Oyuncuların Galatasaray’a ne kadar faydalı olabileceğin konuştuk. Galatasaray transfer döneminin hareketli takımlarından biri oldu ve olmaya devam ediyor. Bu transferlerin bir çoğu takıma bir şeyler katacaktır fakat Avrupa arenasında takımdan bu transferlerle pek bir şey beklememek lazım. Daha transfer döneminin bitmesine var, belki iyi 1 ya da 2 transfer yapılır.

Fakat bu transferlerle zor…

Yorumlar